5 Συμβουλές για καλύτερους βαθμούς

5 Συμβουλές για καλύτερους βαθμούς

Αν πλησιάζει η αποφοίτηση σου από το λύκειο, θα ήθελα να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σου υπενθυμίσω τι έχεις μάθει τα τελευταία 12+ χρόνια στο σχολείο. Ίσως υπήρχαν χρονιές που είχες χαμηλότερους βαθμούς από αυτούς που περίμενες και έπρεπε να ανακάμψεις χωρίς βοήθεια. Ίσως διαφορετικοί τύποι μαθητών ήταν καλύτεροι ίσως και χειρότεροι αλλά έμαθες πολλά από αυτούς.

Αν έπρεπε να δώσω συμβουλές για να βοηθήσω τους άλλους να πετύχουν ακαδημαϊκά, θα έλεγα ότι πρέπει να αφήσεις στην άκρη τις παρακάτω 5 περιοριστικές πεποιθήσεις:

  1. Πρέπει να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους μαθητές

Συχνά συγκρίνουμε τους εαυτούς μας και τους βαθμούς μας με τους άλλους και αυτό μας παίρνει από κάτω. Ωστόσο, εάν αρχίσεις να συγκρίνετε τον παλιό σου εαυτό με τον καινούργιο, τότε έτσι θα ανέβεις και θα επιτύχεις τους στόχους σου.

Τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και απλά πρέπει να μάθεις να έχεις υπομονή.

  1. Μια αποτυχία δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις

Μερικοί καθηγητές επιλέγουν να δίνουν βαθμολογούν λιγότερο από ότι αξίζεις για να σου δώσουν ένα σπρώξιμο προς τα εμπρός. Ενώ αυτό είναι σίγουρα καλό, μερικοί μαθητές το παίρνουν προσωπικά και τα παρατάνε.

Το να μην τα πας καλά μια φορά και να το επισημάνει ο καθηγητής δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά σου. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να σε βοηθήσει και να σε διδάξει έτσι ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Συγκράτησε τις παρατηρήσεις του έτσι ώστε μελλοντικά να προσπαθήσεις να μην ξανακάνεις τα ίδια λάθη. Εξάλλου , τα λάθη είναι μόνο για να μαθαίνουμε.

  1. Δεν χρειάζεται να μελετήσεις 12 ώρες συνεχόμενα για να πάρεις μεγάλο βαθμό

Πάντα περιβαλλόμουν από μαθητές που τους άκουγα να λένε: «Διάβαζα χθες και προχθές όλη μέρα και δεν τα πήγα καλά στις εξετάσεις. Δεν ξαναδιαβάζω, γιατί δεν έχει νόημα ». Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία έχει κάνει πολλούς μαθητές να πιστεύουν ότι η σκληρή δουλειά τους δεν αποδίδει. Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς λάθος. Η σκληρή δουλειά ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ! Εάν όχι, τότε μήπως θα πρέπει να αρχίσεις να παρατηρείς τον τρόπο που μελετάς? Ίσως απλώς να χρησιμοποιείς τις λάθος μεθόδους μελέτης.

Για παράδειγμα, δεν μπορείς να μάθεις μαθηματικά κοιτάζοντας απλώς το βιβλίο ή απομνημονεύοντας. Ένα μάθημα όπως τα μαθηματικά χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση.

  1. Η βοήθεια στους άλλους δεν είναι χάσιμο χρόνου

Πολλοί μαθητές πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βοηθούν τους άλλους, γιατί είναι χάσιμο χρόνου, και θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να εργαστούν μόνοι τους. Ωστόσο, το να βοηθάς τους άλλους δεν είναι ποτέ χάσιμο χρόνου και να θυμάσαι πάντα ότι μπορεί να είσαι ο μόνος που θα βοηθήσει αυτό το άτομο.

Από προσωπική εμπειρία, βοηθώντας τους άλλους πραγματικά βοηθά να κατανοήσεις το θέμα σε βάθος. Ένας από τους καθηγητές μου, μου είπε κάποτε ότι εάν μπορείτε να εξηγήσετε κάτι σε κάποιον, τότε αυτό διασφαλίζει ότι έχετε μια σαφή και βαθιά κατανόηση του. Ποτέ δεν θα χάσεις βοηθώντας τους άλλους, αλλά αντ ‘αυτού, θα κερδίσετε και οι δυο!

  1. Δεν υπάρχει αυτό που λένε “Δεν είμαι καλός στα φιλολογικά ή στα μαθηματικά”

Θα έλεγα ότι αυτή είναι η πιο συχνή ατάκα που εμποδίζει πραγματικά πολλούς μαθητές να πετύχουν ακαδημαϊκά. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ! Είμαστε όλοι άνθρωποι. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν μαθηματικά, φυσική, ιστορία, ξένες γλώσσες κ.λπ. Μπορείς να μάθεις οτιδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ποτέ δεν είναι αργά.

Το να λες συνέχεια “Δεν είμαι καλός στα φιλολογικά ή στα μαθηματικά” είναι απλώς μια καταστροφική ιδέα. Εάν θες πραγματικά κάτι, θα εργαστείς για αυτό. Δεν μπορείς να περιμένεις να αποκτήσεις υψηλούς βαθμούς όταν συνέχεια προσπαθείς να πιστέψεις την συγκεκριμένη φράση. Σκέψου διαφορετικά και ίσως δεις πως τελικά να καταφέρεις τα πάντα

 

This Post Has 2 Comments

  1. Άντι

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο με πρακτικές συμβουλές! 👍👍

Αφήστε μια απάντηση