H γνώμη των άλλων είναι των άλλων, όχι δική μας
Photo by cottonbro on Pexels.com

H γνώμη των άλλων είναι των άλλων, όχι δική μας

 

Τελικά οι άνθρωποι κάνουμε ό,τι πραγματικά θέλουμε; Φερόμαστε όπως νιώθουμε πως μας ταιριάζει καλύτερα; Ντυνόμαστε επιλέγοντας ρούχα που μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα και μας προκαλούν θετικά συναισθήματα; Τι επιλέγουμε να κάνουμε στο σώμα μας; Εφαρμόζουμε διατροφές επειδή πραγματικά το θέλουμε ή επειδή μας επηρεάζει κάποιος άλλος;  Η Σοφία Κουρτίδου στο “the booth” αναφέρει πως η γνώμη των άλλων είναι των άλλων. Όχι δική μας. 

Και τι τους νοιάζει τους άλλους τι κάνω εγώ; Στην πραγματικότητα, δεν τους νοιάζει. Καθόλου. 
Και γιατί ασχολούνται μαζί μου λοιπόν; Γιατί θέλουν να εκφράσουν την άποψη τους.
Και γιατί θέλουν να εκφράσουν την άποψη τους; Γιατί τους γεννιέται αυτή η ανάγκη; Αχ, καταραμένη Δημοκρατία.
Μισό λεπτό. Μην παρεξηγηθώ. Θα εξηγήσω τι εννοώ αμέσως. Για αρχή όμως, ας ορίσουμε τι σημαίνει δημοκρατία. Σύμφωνα με το Wikipedia, “Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών…Οι ενέργειες όλων των πολιτών περιορίζονται μέσα σε ορισμένα όρια. Τα όρια αυτά στις δημοκρατίες τα καθορίζουν οι νόμοι και δεν πρέπει να τα υπερβαίνει κανείς. Γιατί η υπέρμετρη δραστηριότητα (ασυδοσία) του ενός περιορίζει την ελευθερία του άλλου”.
Είναι επομένως αντιληπτό πως η ελεύθερη έκφραση της οποιαδήποτε άποψης είναι απόρροια της δημοκρατικής αυτής διαδικασίας. 
slim black female teenager in short skirt and long socks looking at camera
Photo by Olanma Etigwe-uwa on Pexels.com

Τι είναι όμως άποψη;

Συμφωνώ με το wikipedia, ως άποψη ορίζεται “η οπτική γωνία από την οποία βλέπει κάποιος ένα πράγμα, μια υπόθεση, ένα ζήτημα” ή “η γνώμη που έχει κάποιος για κάτι”. Άρα, από τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα πως ζώντας μόνιμα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το δημοκρατικό καθεστώς της σύγχρονης εποχής, καθίσταται εφικτή η ελεύθερη έκφραση της άποψης/γνώμης σε όλα τα θέματα, είτε μας απασχολούν είτε όχι.

Σωστά; Μάλλον όχι.
 

Γιατί όχι; Είμαι άνθρωπος και μπορώ να λέω ό,τι θέλω. Γιατί να μην έχω άποψη;

Πρώτον. Είσαι άνθρωπος και μπορείς να λες ό,τι θέλεις.
Δεν μπορείς. Λυπάμαι αν το άκουσες από εμένα πρώτη φορά. Η ζωή κάθε ενός από εμάς σε κάθε έκφανση της δεν αποτελεί αντικείμενο κρίσης και αξιολόγησης. Δεν μπορώ να κρίνω έναν άνθρωπο ή να τον αξιολογώ βάσει των προτιμήσεων του, των κιλών του και… η λίστα συνεχίζει. 
 

Ναι αλλά μπορώ να πω αν κάτι μου αρέσει πάνω σε κάποιον άλλον άνθρωπο. 

Επίτρεψέ μου να σου πω πως είναι τελείως διαφορετικό το να εκφέρεις μια άποψη με πολύ υγιή τρόπο- “Πολύ όμορφο αυτό που φοράς, θα το φορούσα και εγώ” , ” Δεν μου αρέσει αυτό που φοράς, προσωπικά δεν θα το φορούσα αλλά αν εσύ νιώθεις όμορφα με αυτό, καλά έκανες και το φόρεσες” από το να προσβάλεις με χαρακτηρισμούς,βρισιές υποβιβάζοντας έναν συνάνθρωπο σου βάσει των επιλογών του. “Πώς είσαι έτσι, πήγαινε κουρέψου, τα μαλλιά σου γιατί είναι έτσι;” είναι έκφρασης που ακούω τον τελευταίο καιρό.
 
 
diverse friends insulting classmate on street
Photo by Keira Burton on Pexels.com
 Τα μαλλιά, τα κιλά ή τα νύχια κάποιου άλλου έχουν αντίκτυπο στην ζωή σου; Και αν ναι, σε τι επίπεδο; Η προσωπική μου ενδυμασία δεν αποτελεί θέμα συζήτησης για την επίλυση κάποιου προβλήματος. Θέματα όπως η σεξουαλικότητα αποτελούν κομμάτι που δεν σχετίζονται με την άποψη κανενός. Δεν είναι προβλήμα καθολικής φύσεως. Υπάρχει και τέλος.
Δεν έχει νόημα να καταθέτουμε επιχειρήματα υπέρ και κατά της ομοφυλοφιλίας. Υπέρ και κατά; Δεν άκουσα καλά. Υπέρ και κατά για τι πράγμα; υπέρ και κατά λέμε για την παγκοσμιοποίηση ή τα αυξημένα ποσοστά προσφυγικών κυμάτων. Έχει η ομοφυλοφιλία θετικά και αρνητικά; σε ποιον; σε τι επίπεδο; 
Δεν κατάλαβα. Τι συζητάμε; Δεν ξέρω τι έχω πει. Και εγώ ακόμα στην αναζήτηση βρίσκομαι. Και θα βρίσκομαι έως ότου να βρω τις απαντήσεις που ψάχνω. Αλλά μέχρι τότε, θα προσπαθώ να αγαπώ τον συνάνθρωπο χωρίς να τον θυσιάζω στο βωμό της…δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση